Thursday, 1 December 2016

Filled Under:

Gambar Gadis Hijab Join Miss World


WASHINGTON DC – Seorang remaja Muslim berusia 19 tahun dari St. Cloud, Minnesota, Amerika Syarikat (AS) menjadi gadis berhijab pertama menyertai pertandingan ratu cantik Miss Minnesota.

Halima Aden, seperti semua peserta lain terpaksa mengharungi beberapa cabaran dalam pertandingan tersebut antaranya mengenakan pakaian mandi.
Menerusi acara berkenaan, Halima diberi kelonggaran apabila mengenakan burkini iaitu pakaian mandi khusus untuk golongan Muslimah.
Halima antara peserta yang berjaya sampai ke peringkat akhir pertandingan pencarian ratu cantik tersebut dan mahu menggunakan platform berkenaan untuk merubah persepsi serong terhadap imej Islam.
Remaja 19 Tahun Gadis Hijab Pertama Sertai Ratu Cantik
Remaja 19 Tahun Gadis Hijab Pertama Sertai Ratu Cantik
Menerusi satu wawancara di stesen tempatan WCCO-TV, Halima berkata, “Sebelum ini saya menganggap ia sesuatu yang negatif untuk berbeza daripada orang lain.
“Tetapi semakin saya dewasa, saya menyedari kita semua ada keunikan tersendiri yang membuatkan kita menyerlah.
“Tidak sesiapapun sepatutnya tenggelam. Bayangkan betapa membosankan dunia ini jika semua orang sama?”
Difahamkan keluarganya merupakan pelarian Somalia yang tiba di AS ketika dia berusia tujuh tahun.
Malah penglibatannya dalam pertandingan tersebut mendapat sokongan padu daripada ibunya, Rukia Aden.
“Ini memang sesuatu yang baru bagi saya. Saya amat gembira kami hidup di AS dengan rakyatnya bebas dan boleh memakai apa saja dikehendaki mereka,” katanya.
Pencarian ratu cantik itu dimenangi oleh Meridith Gould dari Minneapolis yang akan mewakili negeri itu ke pertandingan Miss USA, tahun depan. – MYNEWSHUB.CC0 comments:

Post a Comment