Tuesday, 8 December 2015

Filled Under:

EEeee…….’GEMUKNYA PENGANTIN PEREMPUAN, TAK PADAN DENGAN SI LELAKI’

 1. Mengumpat Pengantin. Lelaki dia tak sesuai dengan isterilah, isteri dia muda sangatlah, suami dia gelap, isteri gemuk, tak sama darjat, berbeza negerilah. Akak segak sangat eh?

2. Memperlekehkan makanan yang terhidang. Lauk ini tak sedap, kedekut lauk. Makanan sampingan tak ada. Nak apam balik, mee rebus, aiskrim, char kway teow. Makcik nak aneka juadah, pergi pasar malamlah. Banyak di sana.

3. Hina bilik pengantin. Pakai tirai lama, bilik tak cat baru, cadar tak matching dengan dinding. Siapa nak tidur di bilik itu sebenarnya? Makcik atau pengantin?

4. Tak bersyukur bila dapat buah tangan.

“Rumah besar kenapa dapat bunga telur saja? Ceh! Coklat 20 sen, kain tuala, surah yasin,”

Haa! Eloklah dia bagi surah yasin. Mudah-mudahan makcik mati nanti senang anak-anak nak bacakan.

5. Kenduri suram. Tak ada DJ radio, kompang, karaoke, pelamin. Orang mukmin tak harap sambutan begini.

6. Orang dah jemput pergi kenduri kahwin, dia pula tak datang. Bila orang tak panggil, itu pula yang dia nak pergi.

7. Dah makan tapi nak bungkus bawa balik rumah. Adalah benda dia nak minta bungkus. Daging, gearbox, acar, bubur, laksa. Padahal majlis tak habis lagi dia dah sibuk usung plastik.

Eh? Kenduri sepatutnya menjadi suatu majlis yang mengeratkan silaturrahim. Bukannya majlis mengumpat dan keramaian dosa.

Tuan rumah sudah berusaha melaksanakan yang terbaik, kita sebagai tetamu jagalah adab dan etika. Semua tak kena macam kita saja yang sempurna.

Kalau niat anda ke majlis walimah hanya untuk mengkritik dan mengumpat tuan tanah rumah, batalkan saja niat anda. Takut orang di sana makan daging lembu dan ayam, awak makan daging saudara sendiri. – Arif Sukri.


0 comments:

Post a Comment