Tuesday, 3 November 2015

Filled Under:

[GAMBAR] PAKAIAN DASYAT ARTIS MALAYSIA SAMBUT HALLOWEEN ,APA PERLU KE MUSLIM SAMBUT HALLOWEEN?

 

 atas ni farah mendoza

bawah gf hans (exbf tasha shila)


 tua2 pun nk smbut gak

datin ezurin mcm biasala hantu kope#
yg paling aneh...belah kanan bawah ni jumpa kat IG la annieaaris,,instaseller kot
seksi gila
melayu ni..

2. Halloween


Disebalik sambutan Hari Halloween

Pada 31 Oktober setiap tahun, penduduk di US akan menyambut perayaan yang dikenali sebagai Halloween. Perayaan ini juga dikenali sebagai All Saints’ Day. (Saint = St = org yg diisytiharkan oleh gereja kristian sudah mendapat ketakriman melalui kehidupan suci, melalui mukjizat dsb.) Seraca umumnya Halloween juga adalah perayaan yang berasal dari Gereja Kristian. Pada tahun ini, 2008, penduduk US akan menyambut Halloween pada hari Jumaat. Antara tradisi perayaan Halloween ini adalah “trick-or-treating”, “ghost tours”, “bonfires”, “costume parties”, “visiting haunted houses”, “carving Jack-o’-lanterns”, membaca kisah seram dan menonton filem seram.

(sumber:http://ift.tt/Su1lvv)

Perayaan Halloween ini dibawa oleh imigran Ireland ke US sekitar abad ke-19. Terdapat banyak percanggahan dalam perayaan Halloween dari sudut agama. Antaranya, perayaan ini adalah diatas kepercayaan bahaya pada tarikh 31 oktober, jurang antara dunia nyata dan dunia roh adalah agak samar. Maksudnya, roh boleh berkomunikasi dengan manusia. Dipercayai pada malam halloween adalah malam dimana ruh kembali kerumah masing-masing untuk melawat sanak saudara dan kaum kerabat. Malam Halloween juga merupakan malam untuk menilik nasib, perbuatan menilik nasib dan mempercayainya adalah jelas bertentangan dengan ajaran Islam. Terdapat banyak lagi sambutan dan aktiviti ritual sepanjang sambutan Halloween yang bercanggah dengan kepercayaan Islam.

Teras kepada sambutan Halloween juga bercanggah dengan ajaran Islam. Sejarah awal sambutan Halloween sebahgiannya adalah berteraskan kepercayaan bahawa semangat ruh jahat yang mempunyai kuasa untuk merosakkan tanaman dan mampu membuatkan seseorang jatuh sakit.

Hujjah dan Dalil

Islam sangat prihatin dan menghendaki supaya umatnya mempunyai identiti yang tersendiri dan berbeza dengan identiti umat yang lain. Kerana itu penghayatan akidah Islam, pelaksanaan ibadah, muamalah dan akhlak serta tradisi-tradisi yang ada pada umat Islam tidak boleh sama dan serupa dengan umat lain. Dalam erti kata lain umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan peribadatan agamanya dengan akidah dan peribadatan agama lain.

Ini berdasarkan firman Allah S.W.T. ;

Bermaksud:

“Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.”(Al-Kafirun ayat 1-6)

Demikian juga penampilan peribadi umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain dalam hal-hal bersifat individu, misalnya dalam hal berpakaian, minuman, hiasan rumah, gaya hidup, penampilan dan sebagainya. Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam.

Ini berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W. bermaksud :

“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.”( Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Bagi tiap-tiap umat, Kami adakan satu syariat yang tertentu untuk mereka ikuti dan jalankan, maka janganlah ahli-ahli syariat yang lain membantahmu dalam urusan syariatmu dan serulah (wahai Muhammad) umat manusia kepada agama Tuhanmu, kerana sesungguhnya engkau adalah berada di atas jalan yang lurus.(Al-Hajj ayat 67)

Kesimpulan

Sebagai kesimpulannya, budaya dan amalan meraikan Halloween adalah DILARANG SAMA SEKALIoleh agama Islam. Ini adalah kerana perayaan tersebut mengandungi unsur-unsur ritual dan kepercayaan agama Kristian.

Sesungguhnya Allah itu tuhan yang maha penerima taubat. Bersegeralah bertaubat kepada-Nya.

Akhir kata

“Wahai kaumku! Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (untuk sementara waktu sahaja) dan sesungguhnya hari akhirat itulah sahaja negeri yang kekal.”(Al-Ghafir ayat 39)


---------------------------------------------------------------


Anda pernah dengar nama Jack O' Lantern? Nama itu cukup popular, menjadi ikon seluruh dunia sejak ratusan tahun dahulu. Kalah MIchael Jackson, The Beattles dan yang seangkatan dengannya.
Jack O' Lanterns

Siapa Jack O' Lantern? Sebenarnya, ia hanyalah nama sejenis labu. Sebiji labu kuning yang dipotong dibahagian atas, dikorek isinya dan diukir membentuk kepala makhluk yang menyeramkan.

Lilin atau lampu akan dimasukkan ke dalam labu itu. Bila dipasang, akan tampak seperti makhluk yang menyeringai.

Ukiran labu ini diambil berdasarkan sebuah cerita dongeng rakyat Ireland. Terdapat beberapa versi namun kisah dibawah ini adalah yang paling popular.

Kononnya, seorang petani bernama Jack yang cerdik telah berjaya mengurung si Iblis. Hasil perjanjian, Jack melepaskan Iblis apabula setuju tidak akan menendang Jack ke dalam neraka.

Bila Jack mati, rohnya tidak diterima syurga kerana banyak melakukan dosa. Namun, dia juga tidak boleh masuk ke neraka kerana Iblis yang berpegang pada janji mereka.

Akhirnya, roj Jack tergantung diawang-awangan. Lalu, dia membuat sebuah lentera (lampu) daripada buah labu.

Sambil membawa labu itu, dia berkeliling ke serata tempat untuk mencari tempat istirehatnya.

Pada hari-hari biasa, anda memang sukar hendak menemui labu Jack ini. Namun, pada tarikh 31 Oktober setiap tahun, pasti mudah anda menemuinya terutama di kawasan bandar.

Mengapa begitu? Kerana tarikh itulah labu Jack O' Lanterns akan berada di serata tempat, dijadikan simbol untuk menyambut perayaan Halloween.

Ia merupakan keramaian tradisi Barat sejak zaman berzaman yang dikaitkan dengan kematian, syaitan, hantu, sihir dan sebagainya. Pada tarikh itu, orang-orang akan keluar merayakannya dengan berpakaian aneh dan menyeramkan.

Sebelum itu, sejarah labu Jack dan Halloween adalah dua perkara berbeza. Dan kisah dibawah ini yang paling banyak diterima versinya. Perayaan ini berasal dari bangsa kuno Samahain di sebuah wilayah Ireland.

Kononnya, perayaan itu bagi meraikan penghujung musim panas (masa terang) dan permulaan musim gugur (masa gelap).

Bangsa kuno itu percaya, pada tarikh 31 Oktober, batas antara dunia nyata dan dunia roh adalah 'nipis'. Bermakna, roh boleh datang ke dunia manusia untuk berkomunikasi.

Pada waktu tersebut, penduduk akan mengadakan perayaan besar-besaran bagi menyambut 'kedatangan' nenek moyang mereka yang sudah lama mati.

Bagi menghindari roh jahat menggangu perayaan mereka, maka mereka akan berdandan seperti makhluk-makhluk yang menakutkan agar roh jahat tidak singgah ke rumah mereka kerana beranggapan, penduduk itu sama jahat sepertinya.

Perayaan itu telah dibawa oleh imigran Ireland ke Amerika sekitar abad ke 19. Sejak itu, ia semakin menular ke serata dunia termasuklah Malaysia.
Sambutan Halloween di Malaysia

Pada tarikh 31 Oktober setiap tahun, biasanya kita akan melihat muda-mudi yang berbin dan berbinti pada namanya turut sama meraikan perayaan kuno itu.

Mereka berpakaian ala-ala hantu, bahkan orang tua juga tidak kisah memakaikan anak-anak kecil mereka dengan pakaian 'hantu' atau memakaikan 'cekak tanduk dua' seperti syaitan dikepala si anak kecil.

Apa nak hairan. Bila ditanya, mereka pasti tersenyum sambil menjawab, "Saja suka-suka. Bukan ada niat apa pun. Tak payahlah kolot sangat!"

Sumber artikel:

---------------------------------------------------------------------------------------
sambutan halloween tahun2 lepas oleh artis2 muslim
ISU ARTIS MALAYSIA PUN SIBUK NAK SAMBUT HALLOWEEN | Semalam, merupakan hari di mana sambutan Halloween meriah diadakan di negara-negara Barat. Secara ringkas, Halloween adalah tradisi perayaan malam 31 Oktober yang dikaitkan dengan makhlus halus, syaitan, ahli sihir dan hantu.
Pada malam tersebut kanak-kanak akan berpakaian aneh dan mengetuk pintu rumah orang untuk meminta gula-gula dengan menjerit ‘trick or treat!’.
Orang dewasa pula, merayakannya dengan sambutan yang lebih ke arah ‘kedewasaan’ seperti mengadakan parti di mana semua orang datang dengan berpakaian dengan berunsur seram. Itu di negara Barat.
Tapi nampaknya, sambutan Halloween turut menular ke negara kita termasuk dalam kalangan artis.
Namun mungkin menyedari kontroversi yang pernah tercetus pada tahun sebelum ini bagi artis yang memuatnaik gambar mereka merayakan Halloween, tahun ini tak ramai berbuat demikian.
Bagaimanapun, masih ada artis Malaysia yang dikesan meraikan malam semalam dan tidak kisah untuk memuat naik gambar di laman sosial. Antaranya Shasha Saidin dan Juliana Evans.
Tidak kira Shasha, Juliana mahu pun artis-artis lain yang terbabit menyambut Halloween, niat mereka mungkin sekadar suka-suka sahaja untuk memeriahkan suasana. Tak apalah, kami faham.
Tapi dah alang-alang suka sangat menyambut setiap perayaan, kami ingin mencadangkan kepada mereka agar tidak lupa menyambut satu lagi perayaan yang bakal jatuh pada 5 November depan, iaitu awal Muharam.0 comments:

Post a Comment